Vina Ducal

Naša vina pridelamo iz optimalno zrelega grozdja, ki ga rodijo trte na strminah pravljično lepih svečinskih goric. Od prvega dne jih z ljubeznijo in vso skrbnostjo obdelujemo po ekoloških načelih, za kar smo leta 2016 prejeli tudi certifikat. Iz steklenic Ducal prihajajo vina, ki jih odlikuje preciznost, lahko bi celo rekli ostrina, lepa kompleksnost, ki pogosto izhaja iz dejstva, da imamo ob trgatvi okoli 20 odstotkov grozdja, na katerem se je razvila plemenita plesen – botritis. Ta jagodno kožico predre, zaradi česar se grozdje delno posuši oziroma sok v jagodah skoncentrira, poleg tega botritis prinaša značilno nežno oksidativno aromo, ki smo je sicer bolj vajeni pri nekaterih vrhunskih sladkih vinih. Poenostavljeno rečeno, gre za nekakšno maceracijo na trti. Ko gredo na trg, so naša vina že zaokrožena in pripravljena za uživanje, izkušnja pa kažejo, da so tudi dolgoživa in primerna za staranje. Vina Ducal vedno izražajo karakter naši mikrolokacij, a obenem ohranjajo glavne značilnosti posamezne sorte, so precizna, kompleksna, z lepo kislinsko-mineralno svežino in uravnoteženostjo.

Mitja Lo Duca

Vina z dušo, za dušo.

Laški Rizling

Tej, v naši domovini najbolj razširjeni beli sorti, pri Ducalu posvečamo enako mero pozornosti, kot prej opisanima plemenitima. Vina so kompleksna, a jih zahvaljujoč slani mineralnosti in sočnim kislinam, krasi prijetna svežina. Odvisno od letnika, pa lahko začutimo manj ali več botritisa, včasih tudi petrojejske note in pikantnost ali pa zelišča. Od sadja nam brbončice razveseljujejo zrela jabolka, hruške, marelice, včasih pa tudi kaj od tropskega sadja. Pookus je vedno prijeten in dolg.

Renski rizling

Naš beli kralj je, odvisno od letnika, na nosu malo bolj zeliščen ali pa saden, vedno pa je prisotna za to sorto značilna petrolejska nota, a v nežni obliki. Telo je običajno veliko, a lepo uravnoteženo s sočnimi kislinami in mineralnostjo. Od sadja običajno začutimo zrelo ali celo suho marelico, pogosto tudi jabolko in hruško. Vedno je prisotna slana mineralnost, ki tudi zelo toplim letnikom, skupaj s kislinami daje neverjetno svežino in zelo dolg pookus.

Šipon

Če je renski rizling kralj, potem je šipon cesar belih vin. Gre za staro sorto, ki je značilna predvsem za področje avstro-ogrske in je bila zelo cenjena že v Napoleonovih časih. Danes jo v največji meri najdemo na Madžarskem, nekaj manj pa v Sloveniji in Avstriji. Naš je na nosu mineralen, začutimo suho sadnje in rahlo petrolejsko oksidativnost. V ustih kraljuje suho in tropsko sadje, predvsem mango. Veliko telo uravnovesijo sočne kisline in mineralnost. Pookus je neverjeten, tako po dolžini kot aromah.

Penina Sontia

Na nosu začutimo predvsem zrelo jabolko. V ustih kraljujejo izjemne kisline, sveža breskev, marelica, jabolko, zreli citrusi. Pookus je dolg, mineralen in zelo prijeten. Naše penine izražajo karakter sort in okolja kjer se rodijo in zorijo, a je prav vsak element čist kot Soča, po kateri so tudi dobile ime. Sontia je namreč latinsko ime za našo bistro hči planin.

Modri pinot

Od rdečih sort, se posvečamo edino tej lepi, a zahtevni sorti. Na nosu boste začutili tipični modri pinot – gozdno jagodičevje in podrast. V ustih pa gozdne sadeže, robide, borovnice … Kisline so visoke, a zelo prijetne. Mineralnost je lepo izražena, pookus dolg in prijeten, tanini pa mehki in sladki

Kontaktirajte nas